Teklif İle İlgili Merak Ettikleriniz - #5
Merhaba ben Müşteri Başarı Uzmanınız Nurşen. FowApps çatısı altında Customer Success ekibinde görev almaktayım. CRM'in doğru kullanımı ve sizlerin doğru onboard olabilmesi için çalışıyor olacağım. Bu süreçte sizlerle sıkça karşılaşmayı umuyorum🙂
Sayın okurlarımız, bu hafta sizinle paylaşacağımız konu: Teklif
Neden teklif oluşturmalıyız?
Hangi aşamada teklif oluşturmalıyız?
Teklif dokümanında hangi bilgiler olmalı?
CRM hizmeti sunduğumuz kullanıcılarımızın kafalarında soru işaretleri olduğunu gördük ve bu hafta yukarda gördüğünüz soruların ve daha fazlasının cevabını birlikte bulmaya geldik.
Terim olarak açıklamamız gerekirse;
Teklif: Satış aşamasına gelmiş satış süreci tamamlanmadan önce müşterilerle paylaşılacak belgedir. Daha basitçe söylememiz gerekirse de müşteriden talep edilen ücreti resmi yolla müşteriye ilettiğimiz belgedir.
Teklif oluşturmak ve bunu kayıt altına almış olmak, alıcı ve satıcıyı karşılıklı olarak güvenceye almak açısından önemlidir. Teklifte müşterinizden istediğiniz tutar bilgisini, müşterinizin bu fiyatı onaylayıp onaylamadığı, teklifi ne zaman ilettiğiniz ya da teklifteki tutarın son geçerlilik tarihi gibi detayların yaratacağı karmaşayı engellemek ve satış sürecimizi resmiyete dökmek için tekliflerimizi kayıt altına almalıyız.
Nasıl teklif oluşturabiliriz?
Teklif oluşturmanın birden fazla farklı formatı olabilir. Yaptığınız işin şekline göre, çalıştığınız müşterilerinizin sektörüne göre, sunduğunuz hizmet ya da sattığınız ürüne göre farklı formatlarda teklifler oluşturabilirsiniz.
En temel seviyede bir teklif; sunulacak hizmetin türünü, satılacak ürünü, adedini, müşteri bilgilerini, talep edilen ücreti ve KDV bilgilerini içermelidir.
Eğer FowCRM kullanıcısıysanız tüm bunları düşünmenize hiç gerek yok. Çünkü zaten birkaç adımda teklif oluşturabilmeniz için biz size bütün kolaylığı sağlıyoruz.
Öncelikle teklif için kullandığınız ya da kullanacağınız farklı tipteki teklif formatlarınızı sisteme eklemelisiniz. Bu formatlar dillere göre, logolu ya da logosuz seçenekleriyle aylık ya da yıllık anlaşmalara göre farklılık gösterebilir. CRM’e istediğiniz kadar farklı türde teklif şablonunu kolayca ekleyebilirsiniz. Sonrasında sadece uygun şablonu seçmeniz, sunacağınız ürünü ve fiyatını eklemeniz, varsa KDV ve indirim oranlarını belirlemeniz yeterli olacaktır.
Teklif oluştururken farklı para birimleri kullanabileceğiniz gibi isterseniz oluşturmuş olduğunuz fiyat listeleri üzerinden de birden fazla ürün ya da hizmet içeren teklifler oluşturabilirsiniz. Tabii verilen teklifin bir “son geçerlilik tarihi” de olmalıdır. Fiyatlarda düzenlemeler yapılması istenebilir ama nihai teklifin de bir son kullanma tarihi olacaktır.
Teklifi oluşturmak kadar teklifin müşteriyle nasıl paylaşılacağı da önemli konulardan biridir. FowCRM’de oluşturduğunuz teklifleri isterseniz çıktı alıp fiziki olarak, dilerseniz bilgisayarınıza indirip farklı kanallardan, isterseniz de ikinci bir uygulamaya gerek kalmadan direkt CRM içerisinden mail yoluyla müşterilerinizle paylaşabilirsiniz.
Oluşturduğunuz teklifleri raporlamak sizin için önemli olabilir. Günlük, aylık ya da yıllık olarak kim kaç teklif oluşturdu? Bu tekliflerin toplamı nedir? Tekliflerin kaçı kabul gördü? Tüm bu verilere de raporlarımız sayesinde rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Bilgi Bankası
Aşağıdaki makaleyi okumak isteyebileceğinizi düşündük:
Teklif | Fow.Docs — docs.fowapps.com "Teklif" , Lead, Kişi veya Firma üzerinden oluşturulan fırsatların taraflar arasında olumlu sonuçlanması durumunda satışı gerçekleştirmek için sunulacak fiyatlandırmaların ve ilgili şartların belgelendirildiği alandır.
İçeriği beğendiyseniz önceki haftalarda paylaştığımız Aktivite, Lead, Pipeline ve Hedef Yönetimi makalelerimize de göz atabilirsiniz.
Tekrardan Görüşmek Üzere 👋🏻